Blog

Opnames oorlogsfilm GRENZELOOS VERRAAD na bijna drie jaar afgerond

Na drie jaar zijn afgelopen week de opnames afgerond van de oorlogsfilm Grenzeloos Verraad. De opnames van de film, die eerder de werktitel Verradelijke Liefde kreeg, startten onder regie van Thomas Nauw in december 2019, maar liepen door Covid de nodige vertraging op. Met behulp van regisseur Dennis Bots (Storm Letters van Vuur, Oorlogsgeheimen) is de draaiperiode nu volbracht. Er werd gedraaid in zowel Nederland als Duitsland. Dutch FilmWorks zal de film in april 2023 in de bioscopen brengen.

Grenzeloos Verraad speelt zich voornamelijk af in Noordoost-Nederland in de periode die voorafgaat aan de in de regio zeer bekende Operatie Amherst; een commando-luchtlandingsactie in april 1945 van zo’n 700 Franse parachutisten in heel Drenthe met als doel de bevrijding van de stad Groningen. 

Grenzeloos Verraad vertelt het verhaal van de Duits-Nederlandse Ludwig Mengelberg die als officier in het Duitse leger luistert naar de bijnaam ‘Der Fliegende Holländer’. Mengelberg heeft steeds grotere moeite met de verschrikkingen van de oorlog en als zijn vrouw en dochter omkomen bij een bombardement, neemt hij een drastisch besluit. Hij wordt naar Nederland overgeplaatst en besluit daar een Drentse boerenfamilie te helpen om onderduikers te verbergen. Daarmee pleegt hij natuurlijk hoogverraad bij zijn eigen manschappen. Wanneer de SS wantrouwen krijgt en het verzet oprukt, zet Mengelberg niet alleen zijn eigen leven op het spel, maar ook dat van de mensen die hij probeert te helpen.

Grenzeloos Verraad is een project van ZOD Film (Zuidoost Drenthe Film) in samenwerking met CFX; een groep jonge filmmakers uit de regio Drenthe, Van der Glas Producties en On Air Media. De regie is in handen van Thomas Nauw naar een scenario van Peter Nillesen en Rob Camies. Peter Nillesen, die het verhaal bedacht, speelt tevens de rol van Ludwig Mengelberg. De productie is in handen van Rob Camies en Manon Huizing voor ZOD Film en Anton van de Koppel voor On Air Media.

  • FILMPRIJS OP SPAANS FILMFESTIVAL

    Lees blog